Рисоварка

Мало хто знає, але рисоварка є предком мультиварки. Цей пристрій винайшли у 1940-х роках у Китаї, і досі рисоварка є одним із головних кухонних приладів у країнах Азії та ресторанах східної кухні. Крім того, рисоварки користуються популярністю у спортсменів та шанувальників правильного харчування, а також любителів суші, ролів та інших страв азіатської кухні. І їхня популярність цілком виправдана, адже рис — досить «примхливий» продукт, який може переваритися, залишитися жорстким, пригоріти чи перетворитися на однорідну клейку масу. На відміну від недосвідчених домашніх кухарів, рисоварка справляється з приготуванням рису бездоганно і потребує мінімум часу та уваги від самого користувача. Просто завантажте необхідну кількість рису, води та спецій (за бажанням) – і техніка зробить все автоматично, відключивши нагрівання після закінчення процесу. Причому рисоварка здатна готувати будь-які сорти рису. Будь то звичайний білий рис, бурий, дикий чи арборіо — він завжди виходить смачним та розсипчастим.

А що готувати тим, хто не любить рис? Найчастіше, звичайно, такі люди і не замислюються про купівлю рисоварки, але якщо випадково на вашій кухні припадає пилом цей пристрій – знайте, що він може готувати не тільки рис. В цілому, у звичайних моделях можна варити практично будь-які крупи, а багатофункціональні рисоварки оснащені додатковими режимами та функціями: наприклад, смаження, тушкування та приготування на парі. Таким чином, вони допоможуть не лише зварити рис чи гречку, але ще й приготувати корисні овочі та м'ясо на парі, суп та навіть йогурт. Крім цього, більшість сучасних моделей мають функцію підтримки температури, щоб готове блюдо не охололо, поки хтось затримується до столу.

Багатофункціональна рисоварка Tefal Mini Multicooker RK601132 має режими приготування на парі, тушкування та програму для приготування йогурту.

Мультиварка

Мультиварка – це універсальна диво-техніка, яка, незважаючи на свої скромні розміри, може виконувати функції різних кухонних пристроїв: плити, духової шафи, пароварки, сковороди, звичайної каструлі тощо. Її можливості залежать від кількості режимів та програм. Зазвичай в числі стандартних функцій – смаження, тушкування, варіння і випічка, але більш дорогі моделі можуть мати кілька десятків опцій: приготування на парі, вистоювання тіста, сувід, дитяче харчування, фондю, холодець тощо. Деякі мультиварки навіть дають можливіть готувати кілька страв одночасно: наприклад, варити крупу внизу і готувати парові котлети чи овочі у кошику зверху.

Мультиварка Tefal Multicook & Stir RK901F32 має понад 70 програм приготування.

Таким чином, спектр можливостей у таких пристроїв дуже широкий, а найголовніше більшість процесів автоматизована і не потребує участі користувача. Мультиварка сама підтримує оптимальну температуру і досить економно споживає електроенергію, стежить за тривалістю готування і часто після закінчення процесу автоматично переходить у режим підтримки тепла, щоб їжа залишалася гарячою, але не підгорілою. Тобто ви можете просто завантажити продукти та вибрати необхідну програму, після чого продовжувати займатися своїми справами чи навіть піти з дому. В останньому випадку також будуть корисними такі функції, як віддалене управління через смартфон або планшет за допомогою Wi-Fi та таймер старту, який активує приготування в будь-який час (зазвичай до 24 годин), щоб страва була готова до вашого приходу.

Скороварка

Скороварка працює трохи інакше. Продукти в герметичній камері піддаються тепловій обробці під високим тиском. Температура всередині перевищує 100 градусів, внаслідок чого забезпечується рівномірне приготування та прискорюється процес приготування. Порівняно зі звичайною плитою, скороварка готує страви у кілька разів швидше, порівняно з мультиваркою – у 1.5 – 2 рази. Наприклад, для приготування картоплі потрібно близько 10 хвилин, бобових – 20 хвилин, м'яса великими шматками – до 30 – 40 хвилин. Крім цього, за рахунок короткочасної теплової обробки та відсутності взаємодії з киснем продукти зберігають максимум корисних речовин та свій природний колір. А ще зменшується кількість використовуваної олії, тому страви менш калорійні та корисніші.

Мультиварка-скороварка Tefal Cook4me+ CY851130.

При цьому на іншій шальці терезів знаходиться безпека: високий тиск, температура вище 100 градусів і велика кількість пари підвищують ризик отримання опіків. Тому сучасні виробники ретельно опрацьовують питання безпеки. Хвилюватися про те, що електрична скороварка вибухне від надлишку пари або обпалить усіх навколо, точно не варто, але уважність та обережність при використанні необхідні. Сучасні моделі обладнані автоматичною системою, яка у разі потреби випускає надлишок пари під час готування. Вакуум, що утворився, запобігає відкриттю кришки під час процесу. А після приготування пара разом із надлишковим тиском виходять назовні. У більш розвинених моделях це відбувається автоматично, у звичайних – користувачеві необхідно відкрити клапан вручну. Якщо робити це не поспішаючи, обережно, ризик обпектися зводиться до нуля.

Слід зазначити, що більшість скороварок на ринку побутової техніки — це не самостійні пристрої, а спеціальний вид мультиварок з функцією готування під тиском. Також є каструлі-скороварки зі спеціальною герметичною кришкою, але вони, безумовно, не такі зручні, як електричні прилади з автоматизацією процесів.

До речі, за протилежним принципом працюють такі пристрої, як повільноварки. Температура всередині робочої камери підвищується поступово і неспішно, даючи змогу тушкувати та томити продукти, що особливо актуально для м'ясних страв. На відміну від скороварки, приготування у повільноварці займає чимало часу.

Плюси і мінуси

У кожного з вищеописаних пристроїв є свої переваги та недоліки. Так, рисоварка майстерно справляється з приготуванням будь-яких сортів рису та інших круп, вони не переварюються, не пригоряють і не злипаються в суцільну масу. Через відсутність великої кількості режимів та програм це досить прості у використанні та управлінні прилади, з якими розберуться навіть недосвідчені користувачі. У той же час рисоварка — це вузькоспрямована техніка з обмеженим вибором страв, що готуються.

Мультиварка ж є універсальним пристроєм, який і варить, і смажить, і запікає — загалом, виконує більшість кулінарних процесів і готує різні страви з мінімальним втручанням користувача. І все це в досить компактному розмірі: лише один негабаритний прилад здатний замінити майже половину кухонної техніки. Тому мультиварки користуються особливою популярністю серед студентів, власників невеликих квартир та дач, а також під час переїздів, відпочинку у санаторіях та на туристичних базах. Однак справжні гурмани відчувають різницю у смаку їжі, приготовленої у мультиварці або на звичайній плиті. Наприклад, під час запікання у мультиварці у страви навряд чи буде така ж скоринка, як у духовці. А засмаження продуктів потребує набагато більше часу, ніж на звичайній сковорідці.

Функція скороварки ще більше розширює можливості мультиварки, хоча вони і так досить великі. В цілому, мультиварка-скороварка – це пристрій 2-в-1, оскільки ви можете задіяти приготування під високим тиском, скоротивши тривалість процесу в кілька разів, або використовувати модель як звичайну мультиварку. Різниця лише в тому, що у другому випадку ви зможете у будь-який момент відкрити кришку, перемішати продукти та додати при необхідності інгредієнти, а в режимі скороварки цієї можливості немає. Тобто вам необхідно одразу розрахувати необхідну кількість продуктів, рідини та спецій – скуштувати страву та підкоригувати її смак до закінчення приготування неможливо. Ну і, звичайно, не забуваємо про питання безпеки — це, мабуть, головний нюанс скороварок.

Що в чому готувати

При виборі типу кухонної техніки важливі уподобання користувача в їжі. Для любителів східної кухні незамінною помічницею стане рисоварка, де зазвичай готують рис для суші, будь-які сорти рису для гарніру, а також інші крупи. Якщо ж вам потрібний більш функціональний пристрій для приготування гуляшу, рагу, а також м'яса, овочів, риби та виробів з тіста на парі — вибирайте моделі з відповідними програмами. При цьому рис і крупи вміє готувати і звичайна мультиварка, тому рисоварку зазвичай вибирають ті користувачі, яким необхідна спеціалізована техніка без складних налаштувань та незатребуваного довгого списку програм.

Рисоварка стане незамінною помічницею для любителів східної кухні.

Скороварка призначена для приготування страв із вмістом рідини, насамперед овочів та м'яса. Це може бути плов, тушковані яловичина, свинина, баранина, курка, картопля і бобові з овочами. Крім того, скороварка незамінна у приготуванні наваристих супів та холодця. Простіше кажучи, вона вміє варити і тушкувати – для смаження стейків і випікання пирогів точно знадобляться інші аксесуари.

Можливості мультиварки можна сміливо називати необмеженими: чим більше програм та режимів – тим різноманітніше меню, яке ви зможете приготувати. Серед базових здібностей — приготування каш, супів, різних запіканок, пирогів, смаження овочів та м'яса. Найчастіше навіть бюджетні моделі оснащені функцією пароварки та кошиком для приготування корисних низькокалорійних страв на парі. Але зазвичай діє принцип «чим вище ціна — тим більше програм». Наприклад, програми для дитячого харчування, хлібобулочних виробів, десертів, йогурту, бобових, варення та десертів. Деякі мультиварки можуть похвалитися наявністю таких специфічних режимів, як сувід, вистоювання тіста та стерилізація. Тому перед покупкою подумайте про те, що ви готуватимете, детально ознайомтеся з програмами моделі та вибирайте ті, які вам знадобляться.

На що ще звернути увагу

Щоб техніка була не тільки функціональною, але ще й зручною у використанні, радимо звернути увагу на такі параметри та опції:

Об'єм. Чим більший літраж чаші – тим більша її місткість і, як результат, габарити пристрою. Є рисоварки, розраховані лише на одну або кілька порцій рису, а є мультиварки з об'ємом 5 літрів і більше, які підійдуть для великої родини.

Антипригарне покриття. На щастя, всі сучасні рисоварки, мультиварки та скороварки мають антипригарне покриття чаші, оскільки воно запобігає прилипанню та пригоранню продуктів, а також полегшує чищення. Тефлонове покриття є більш доступним рішенням, але воно чутливе до металевих лопаток та інтенсивного чищення, які загрожують появою подряпин. Керамічне покриття більш міцне та стійке до подряпин, але боїться ударів, різких перепадів температури, та й коштує дорожче.

Нагрівання. Конкуренція на ринку побутової техніки велика, тому виробники намагаються експериментувати не лише з кількістю функцій, а й із технологіями нагрівання. Так, індукційне нагрівання передбачає застосування магнітної індукції замість традиційного ТЕНу. Як результат – швидке нагрівання та оперативна реакція на зміну налаштувань температури. Є також моделі з декількома нагрівачами, які розташовані не тільки знизу. Вони забезпечують 3D нагрівання та рівномірне приготування страви, а також сприяють прискоренню процесу та розширенню функціональності мультиварки.

Мультиварка-скороварка Ninja Foodi OP300 із технологією 3D нагріву.

Якщо підсумувати, у нас немає єдиної відповіді на запитання «Що вибрати: рисоварку, мультиварку чи скороварку?». Все залежить від особистих уподобань та потреб. Але ми точно знаємо, що будь-який з цих пристроїв полегшить кухонні турботи і зробить приготування їжі легшим та приємнішим заняттям.