Україна
Каталог   /   Туризм і риболовля   /   Відпочинок і кемпінг   /   Мангали й барбекю

Порівняння Kemping BA-2101 vs Kemping BA-2100F-2

Додати до порівняння
Kemping BA-2101
Kemping BA-2100F-2
Kemping BA-2101Kemping BA-2100F-2
від 799 грн.
Товар застарів
від 1 152 грн.
Товар застарів
Головне
Набір з 6 шампурів в комплекті. Чохол для зберігання і перенесення.
Типгриль-мангалмангал
Паливо (джерело)вугілля (тверде паливо)вугілля (тверде паливо)
Конструкціярозбірнарозбірна
Ємність шампурів6 шт6 шт
Функції та можливості
Комплектація
шампури /довжина: 45 см/
решітка
чохол
шампури
 
чохол
Інше
Формапрямокутнапрямокутна
Товщина стінки1.5 мм2 мм
Висота500 мм500 мм
Розміри (ШхД)300х500 мм300х500 мм
Вага3.87 кг7.6 кг
Дата додавання на E-Katalogлютий 2017березень 2015

Тип

Крім класичних мангалів, грилів-барбекю і коптилень, в наш час у продажу можна зустріти і специфічніші варіації подібних пристроїв. Наприклад, похідні мангали мають максимально спрощену конструкцію – для зниження ваги і габаритів. Стаціонарні грилі можуть робитися не тільки металевими, але і керамічними; особливий різновид являють собою також грилі-вогнища. В окремих моделях поєднується функціонал відразу декількох приладів для готування; характерні приклади — мангали-грилі і грилі з коптильнею. А з більш специфічних пристроїв варто згадати насамперед тандири, печі для казана і сковороди-мангали. Ось докладніший опис кожного з цих різновидів:

— Мангал. В даному разі маються на увазі повнорозмірні мангали — тобто пристрої у вигляді прямокутної ємності для вугілля, стінки якої можна використовувати для встановлення шампурів. У наш час подібні моделі надзвичайно популярні; пов'язано це не тільки зі сформованими в суспільстві кулінарними традиціями, а й з практичністю і універсальністю самих мангалів. Наприклад, ємність і конструкція (див. нижче) у них може бути різною — від невел...иких розбірних моделей до великих стаціонарних пристосувань на кілька десятків шампурів. Для встановлення шампурів зазвичай передбачаються спеціальні виїмки, які дають змогу надійно утримувати шампур в заданому положенні, а в деяких моделях — ще й змінювати висоту встановлення. Крім того, з такими пристосуваннями можна застосовувати і Інший інвентар для готування — наприклад, знімну решітку або навіть кухонний посуд на спеціальній підставці (хоча для традиційного мангала решітку доведеться купувати окремо; якщо вона входить до комплекту — виріб належить вже до мангалів-грилів, див. нижче). А закрита конструкція дає змогу (при дотриманні найпростіших правил безпеки) не боятися забруднення або пожежі, що дає досить великі можливості по встановленню. Наприклад, мангал можна використовувати у дворі приватного будинку або дачі, на природі, на відкритому майданчику кафе або навіть всередині приміщення (зрозуміло, при наявності ефективної вентиляції).

– Похідний мангал. Максимально мінімалістичний різновид мангалів (див. вище), створений в розрахунку на максимальну зручність в перенесенні. Більшість подібних моделей не мають топки як такої і являють собою підставки, що дають змогу розмістити шампури або решітку над вугіллям від багаття. Найпростіший варіант такої підставки – дві П-подібні деталі, які при встановленні заглиблюються ніжками в землю; подібна конструкція дещо ускладнює використання, зате дає змогу вибирати практично будь-яку відстань між підставками, до того ж вона максимально проста і компактна. Прогресивніший різновид похідних моделей – прямокутні рамки-підставки для шампурів, що мають фіксований розмір і здатні стійко стояти і без заглиблення ніжок в землю. Зустрічаються і специфічніші варіанти – наприклад, вироби зі змінними лотками для вугілля. Однак в будь-якому разі похідні мангали, з одного боку, менш зручні і функціональні у використанні, ніж звичайні, з іншого – мають значно меншу вагу і габарити, особливо в складеному вигляді.

– Гриль (барбекю). Пристосування для смаження м'яса та інших продуктів на решітці, яка є обов'язковим елементом оснащення. Частково гриль-барбекю – це американський аналог мангала: саме такі прилади традиційно використовуються в США для приготування їжі на відкритому повітрі під час свят, пікніків тощо. Однак цим справа не обмежується: сучасні грилі досить різноманітні за функціоналом і в цілому універсальніші, ніж мангали. Так, якщо мангал за визначенням використовує тільки тверде паливо, то гриль може бути також газовим або електричним (див. «Паливо (джерело)»). Крім того, при використанні гриля не потрібно нікуди нанизувати продукти — досить покласти їх на решітку; це спрощує процес і дає змогу готувати більше різноманітних страв, ніж за допомогою шампурів.

— Коптильня. Пристосування для оброблення продуктів методом гарячого копчення. Класична коптильня являє собою закриту камеру, в нижню частину якої закладаються тріски або спеціальна стружка для створення диму, а в верхню — оброблювані продукти. Тріски/стружка найчастіше є і паливом, проте зустрічаються моделі, де основне нагрівання йде від газу або електрики, а дерев'яний наповнювач грає лише роль джерела диму. У конструкції коптилень можуть передбачатися різні особливості, що забезпечують додаткову зручність і/або ефективність: гідрозатвор для щільного прилягання кришки, термометр для контролю режиму роботи, патрубок для підключення димохідного шланга тощо. А в професійній сфері можна зустріти більш специфічний різновид коптилень — свого роду «генератори диму» для стаціонарних духових шаф. Таке пристосування встановлюється в робочу камеру і забезпечує тільки дим; за інші умови (температура, вологість) відповідає вже духовка.

– Керамічний гриль. Особливий різновид грилів (див. вище): корпуси таких пристроїв виконуються не з металу, а зі спеціальної жароміцної кераміки. Фактично такі пристрої являють собою сучасну інтерпретацію японської печі «камадо» (і іноді навіть називаються грилями-камадо); всі вони за визначенням використовують тверде паливо. Керамічний корпус обходиться помітно дорожче традиційного металевого, та й вага його виходить значною; однак це компенсується цілим рядом переваг. Основна з них полягає в тому, що кераміка відмінно утримує тепло і вологу. Це не тільки надає особливого аромату і смаку продуктам, що готуються в таких грилях, але також помітно розширює можливості по готуванню: кількість страв, які можна приготувати з використанням камадо, обчислюється сотнями. Товсті керамічні стінки не тільки добре накопичують тепло, але і мають відносно низьку теплопровідність, що сприяє безпеці у використанні; крім того, цей матеріал дуже простий в очищенні і догляді, а також довговічний. З недоліків кераміки, крім ціни, можна відзначити чутливість до ударів (хоча для пошкодження такого корпусу удар повинен бути досить сильним).

– Мангал-гриль. Пристосування, придатні до використання і в форматі мангала, і в форматі гриля. Детальніше про те і інше див. вище; а подібні комбіновані моделі в більшості варіантів являють собою мангали, укомплектовані решітками для застосування в ролі гриля. Працюють вони тільки на твердому паливі. Мангали-грилі досить різноманітні за ціновою категорією, місткості і формату застосування, проте в цілому в наш час вони популярністю не користуються: більшості користувачів зручніше вибрати традиційний мангал і при необхідності — докупити до нього решітку.

– Гриль з коптильнею. Пристосування, що поєднують в собі функціонал як гриля-барбекю, так і коптильні (про те і інше див. вище). Відмінною особливістю таких моделей є топка з щільною кришкою, нерідко вбудованою (відкидною): для роботи в форматі коптильні кришка закривається, при використанні в форматі гриля — відкривається. А багато грилів з коптильнею мають відразу два, а то і три окремих робочих відсіки, що дає змогу використовувати їх для одночасного готування в декількох форматах. Пристрої з цієї категорії використовують тільки тверде паливо.

– Гриль-вогнище. Ще один специфічний різновид грилів на твердому паливі. Топка такого гриля має характерну форму: широку зверху і таку, що помітно звужується донизу, що нагадує перевернутий конус або піраміду. Робоча поверхня – плита для смаження – прикриває топку зверху по краях, залишаючи в середині відносно невеликий отвір для виходу диму. При горінні палива температура плити для смаження виходить найвищою біля отвору і трохи нижче — по краях; це, зокрема, дає можливість готувати відразу кілька страв з різним температурним режимом. Пересуваючи дрова в топці, можна додатково регулювати інтенсивність нагрівання різних ділянок плити; а на центральний отвір можна встановити решітку і використовувати його як нагрівач для сковороди, каструлі, чайника тощо. Грилі-вогнища досить дорогі, проте функціональні, практичні і прості у використанні. До того ж багато з них мають стильний зовнішній вигляд і можуть служити ще й елементом декору для двору в приватному будинку, літнього майданчика кафе тощо.

– Тандир. Особливий різновид печі, відомий насамперед по кухні Середньої Азії, проте застосовується і в інших регіонах. Сучасні тандири, представлені на споживчому ринку, багато в чому схожі з оригінальними печами цього типу: вони мають глечикоподібну форму, вертикальне компонування і товсті стінки, а працюють виключно на твердому паливі. Перед початком роботи тандир протоплюється, потім в нього завантажуються продукти, і приготування відбувається в основному за рахунок тепла, накопиченого стінками. При цьому велика товщина стінок в поєднанні з термоізолюючим зовнішнім покриттям забезпечують високу ефективність і можливість готування великих об'ємів страв на одній закладці палива. Серед найпопулярніших способів застосування тандирів – випічка хліба та інших виробів з тіста вельми оригінальним способом: заготовки приліплюються прямо до розігрітих внутрішніх стінок печі, попередньо очищених від золи і скроплених водою. Однак цим справа не обмежується: подібні печі можуть використовуватися також для смаження (в тому числі шашлику), копчення продуктів, приготування сухофруктів тощо. Крім того, сучасні тандири зазвичай мають цікаве оформлення і можуть стати оригінальним елементом зовнішнього декору.

– Піч для казана. Спеціалізовані пристосування, призначені для використання з казанами — в основному так званими татарськими, що мають напівсферичну форму (з невеликим плоским дном або зовсім без такого дна). Піч для казана зазвичай являє собою топку круглої форми на підставці; зверху на цю топку ставиться казан, а збоку зазвичай виконуються дверцята або отвір для завантаження дров, вилучення золи та інших подібних задач.
В цілому подібні пристрої мають досить вузьку спеціалізацію, тому зустрічаються в наш час порівняно рідко. Також відзначимо, що піч для казана може випускатися як доповнення до іншого пристрою (зазвичай мангалу); докладніше див. «Комплектація».

– Сковорода-мангал. По суті – особливий різновид сковорід, призначений для використання на багатті. Сковорода-мангал являє собою робочу поверхню, зазвичай досить велику (від 40 см і більше), доповнену бортиком і встановлену на жаростійких ніжках. При готуванні така поверхня встановлюється прямо над багаттям, а бортик не дає змогу рідини стікати зі сковороди і потрапляти в полум'я. Таким чином, подібні пристосування дають досить великі можливості з готування – зокрема, вони дають змогу смажити і тушкувати страви в підливі, що недоступно при використанні решітки або шампурів. Водночас сковороди-мангали досить громіздкі і найчастіше розраховані на постійне застосування на одному місці; для туристичної кухні краще підійде спеціальний туристичний посуд в поєднанні з пальником, похідним мангалом тощо.

Комплектація

Додаткові предмети і оснащення, що постачаються в комплекті з пристроєм. Це можуть бути шампури або решітка для готування, боковий столик, димохідна труба, чохол для зручності перенесення і навіть власна піч для казана. Ось докладніший опис цих предметів.

— Шампури. З одного боку, дана особливість позбавляє від необхідності купувати шампури окремо; причому комплектні приналежності, як правило, оптимально підходять під розмір жаровні. З іншого боку – шампурів в наш час випускається безліч, так що з пошуком і покупкою зазвичай не виникає проблем; до того ж, купуючи шампури окремо, користувач може вибрати їх на свій розсуд, не покладаючись на рішення виробника. Тому мангалів (і інших пристроїв) з подібною комплектацією в наш час небагато.

— Решітка. Решіткою за визначенням комплектуються всі грилі, включаючи керамічні і грилі з коптильнею (див. «Тип»), проте вона може зустрічатися і в інших різновидах пристроїв для готування. Так, решітки відмінно підходять для копчення, а тому використовуються в більшості коптилень; а мангал з таким пристосуванням в комплекті автоматично перетворюється на мангал-гриль (див. В цілому решітка нерідко виявляється зручніше і практичніше шампурів: на неї не потрібно нанизувати продукти, що спрощує готування і розшир...ює вибір інгредієнтів. З іншого боку, якщо шампур повертається відразу з усім вмістом, то окремі шматки продуктів на решітці потрібно перевертати окремо. Однак, знову ж таки, це може бути перевагою: з'являється можливість стежити за готовністю кожного окремого шматка і перевертати/знімати шматки по одному.

– Боковий столик. Додаткова підставка для розміщення різних продуктів. Таке пристосування може використовуватися як для сирих інгредієнтів, так і для вже готових шматків. Розміри і форма підставки можуть бути різними — як правило, вони напряму залежать від габаритів і місткості самого пристрою; однак в будь-якому разі дана особливість забезпечує додаткову зручність при готуванні.

– Піч для казана. Подібне оснащення зустрічається в основному в мангалах; при цьому піч для казана зазвичай є не окремим аксесуаром, а незнімною частиною виробу. Така піч може являти собою як окрему топку, так і відгороджену частину основної топки; в будь-якому разі вона має закриту конструкцію і круглий отвір зверху, який дає змогу надійно встановити казан відповідного діаметру. А в деяких моделях отвір може оснащуватися знімними кільцями, що дають можливість підлаштовувати його розмір під розміри конкретної посуду.

– Димохідна труба. Труба для диму може мати різну конструкцію і, відповідно, особливості застосування. В одних моделях це класичний димохід з жорсткого матеріалу; він забезпечує ефективне видалення диму з закритої робочої камери і призначається для використання поза приміщеннями. Інший варіант – гнучкий шланг для відведення диму і патрубок для його підключення. Таке оснащення зустрічається в деяких коптильнях, воно дає змогу застосовувати пристрій навіть в приміщеннях — досить щільно закрити кришку і вивести шланг на вулицю.
Відзначимо, що більшість моделей з даною функцією оснащуються кришками. Однак бувають і винятки – окремі коптильні, де теж є закрита робоча камера, але замість кришки вона закривається бічними дверцятами.

— Чохол. Наявність чохла помітно спрощує зберігання і транспортування пристрою. Такий аксесуар насамперед захищає виріб від пошкоджень і різних несприятливих факторів (волога, ультрафіолет), а також запобігає забрудненню — як самого виробу, так і сторонніх предметів при контакті з ним. Крім того, чохол зазвичай розрахований на те, щоб вміщати всі елементи конструкції і додаткові комплектні приналежності — це знижує ризик втратити якийсь предмет або деталь. Відзначимо, що дана особливість зустрічається не тільки в розбірних і складаних, але і в стаціонарних моделях (див. «Конструкція») — в останньому варіанті чохол призначений в основному для захисту при тривалому зберіганні.

Товщина стінки

Товщина стінок топки.

Даний параметр актуальний перш за все для моделей на твердому паливі (див. «Паливо (джерело)»), а його загальний сенс напряму залежить від типу виробу (див. вище), точніше — від матеріалу топки. Наприклад, для мангалів, вугільних грилів та інших пристроїв з металевими топками від товщини стінок залежить насамперед загальна надійність і довговічність конструкції. При цьому значення до 1 мм вважається дуже скромним, його можна зустріти в основному в бюджетних моделях, розрахованих на епізодичне використання. 1-2 мм можна назвати середнім показником, а товщина в 3 мм і більше вже підходить для інтенсивного щоденного використання.

Зі свого боку, в керамічних грилях і тандирах товщина стінок вимірюється вже десятками міліметрів; в першому варіанті вона зазвичай становить близько 18 – 20 мм, у другому — від 50 мм і більше. І там, і там товсті стінки служать для того, щоб ефективно накопичувати і утримувати тепло; відповідно, чим більше товщина — тим краще виріб справляється з цими завданнями.

У будь-якому разі варто враховувати, що більш товсті (і, відповідно, більш надійні та ефективні) стінки неминуче виходять більш важкими і дорогими.

Вага

Загальна вага виробу з урахуванням основних елементів оснащення (кришки, навісу, підставки для продуктів і т.п.), але без урахування палива.

Оцінювати цей показник варто з урахуванням типу пристрою. Так, найбільш компактні мангали і Грилі-барбекю можуть важити 4 – 6 кг і навіть менше (в похідних мангалах вага і зовсім не перевищує цих значень); 7 – 10 кг для таких моделей вважається середнім показником, а великі значення характерні в основному для великих стаціонарних конструкцій високої місткості. А ось керамічні грилі і тандири за визначенням масивні: в першому випадку навіть в найлегших моделях вага перевищує 10 кг, у другому він зазвичай становить більше 50 кг.

У будь-якому випадку варто враховувати, що і невеликий, і значну вагу мають свої переваги. Так, при схожому функціоналі більш легкий пристрій буде більш зручним в транспортуванні, однак за це зручність доведеться заплатити зменшенням висоти (що позначається на зручності), зниженням місткості і/або меншою товщиною стінок топки (що для металевих стінок знижує надійність, для керамічних — погіршує ефективність). І навпаки, більш важка конструкція буде більш надійною, довговічною, нерідко — більш місткою, проте в той же час менш зручною при переміщеннях з місця на місце, а нерідко — і більш громіздкою.
Kemping BA-2101 часто порівнюють
Kemping BA-2100F-2 часто порівнюють